Az ajtó (2012)
magyar dráma 85%

A film Szeredás Emerencről szól, aki amolyan mindenesként lép egy írónő és férje életébe. Több lesz egy barátnál, hiszen Emerenc egy személyben tanító, családtag, sőt egy kicsit még szent is. A cselekmény valamikor a hatvanas-hetvenes években játszódik. A hétköznapokat hetek és hónapok, a hónapokat pedig évek követik. A lassan hömpölygő történetből fokozatosan rajzolódik ki Emerenc élettörténete és sajátos viszonya az írónőhöz. Magda életének virágzó szakasza ez, hiszen a Rákosi-koszakban hallgatásba kényszerített írónőt végre siker és elismerés veszi körül. Azonban a hírnévvel járó elfoglaltságok és az írás mellett nem jut idő az otthon rendbentartására. Emerencet bérelik fel, hogy lássa el a házkörüli munkát, de az események már az elején furcsa fordulatot vesznek. (filmtekercs)

A két főszereplő között egy meglehetősen bonyolult, passzív-agresszív játszmákkal teli kapcsolat szövődik egyre szorosabbra, mert Emerenc-et nem lehet ám csak úgy alkalmazni.

Ő nem a pénzért dolgozik, a háztartás az élete. És az életébe nem mindenkit enged be, ahhoz a tiszteletét és barátságát is el kell nyerni. "Mert én nem mosom akárki szennyesét!" Hogy sikerül-e? Végül is igen, de akkor már késő. Bár könyvben az igazi, de érdemes a filmet is megnézni, legalább olyan irodalmi, mégha leginkább a történet elmesélésére koncentrál is.

az_ajto_leplap.jpg

RENDEZŐ: Szabó István
ÍRÓ: Szabó Magda
FORGATÓKÖNYVÍRÓ: Szabó István , Vészits Andrea
SZEREPLŐK: Helen Mirren, Jiří Menzel, Ujlaky Dénes, Elek Ferenc, Tenki Réka, Marozsán Erika, Martina Gedeck, Kovács Lajos

https://bit.ly/azajto2012film

Leírás

A jó film pszichológiailag vagy társadalmilag hasznos és választ ad az élet nagy kihívásaira. A Filmterasz közösség legérdekesebb film és sorozatajánlóit itt a blogon is közzétesszük.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása